Vinterfåglar inpå knuten

vinterfaglar24nov12c

 

Bild från i höstas

Av en händelse råkade jag läsa att idag, och under helgen så är det ”Vinterfåglar inpå knuten”. Det är Sveriges Ornitoloiska förening som arrangerar detta som innebär att man kan rapportera in vilka fåglar som besöker ens fågelbord.

”Sista helgen i januari, närmare bestämt från fredagen 25 till måndagen 28, är det åter dags för SOF:s stora räkning av fåglar vid landets fågelmatningar, Vinterfåglar Inpå Knuten. Det är åttonde säsongen sedan starten 2006, och som vanligt hoppas vi på ett ökat antal rapportörer. Förra året bidrog ca 20 000 med rapporter från sina respektive fågelmatningar. I år är målet åtminstone 25 000!”

Jag hade aldrig tidigare hört talas om det men kanske skulle vi delta… Jag var ute och fyllde på frön i morse och funderade just på hur mycket frön som går åt under en hel vinter?! Men eftersom vi startade i tid i år så har vi en fantastisk mängd olika fågelsorter där ute och det är värt inköp av fröer för det är så roligt att ha liv i trädgården.
Vi har en matare på fönstret också och igår satt Nessy och en talgoxe och stirrade på varann en lång stund, ända tills Nessy började morra och sedan hoppa och skälla efter den stackar´n. 😉

”Allt flera svenskar upptäcker glädjen med fågelmatning. Det är inte enbart för att hjälpa fåglarna som vi fyller på fröautomater, hänger ut talgbollar och utfodrar på allehanda andra vis. Det är även i hög grad för att förgylla vinterdagarna för oss själva. Under en dag med ogästvänligt och mörkt vinterväder har den livliga trafiken av fåglar till och från fågelmatningen verkligen förmåga att pigga upp även den mest frusna vintersjäl.

Så se till att ha både fågelmatningarna och lagren välfyllda med frön och andra godsaker. Och glöm inte att rapportera alla de fåglar som besöker din fågelmatning den 25–28 januari.

Det digitala rapporteringsformuläret kommer att finnas tillgängligt här på SOF:s web från gryningen fredagen den 25:e januari.”

 

Just nu är det ett gäng ha-galna kajor som äter för fullt. Men de behöver väl också fylla på lite när det är 18 minus ute. Brr.

 

Comments

  1. Oss bojkottar pippiarna. ..på hösten när vi sätter fram kommer dom. Men sen är det glest med fåglar. Dom verkar äta hos andra. Sen på våren -då vi ännu har kvar frön kommer dom tillbaks. Så iår ides inte jag sätta ut fröaparaten. ..:-(

Speak Your Mind

*