Man måste vara frisk för att vara sjuk

Vacker vardag. 

 

Ojoj, jag är ingen flitig skribent precis. Jag har så många idéér men livet hinner före hela tiden. 😀

Helgen som gått har varit full. Full av härliga stunder med barnen, barnens kompisar, övernattning av kompis, barnkalas, hemmafix, avkoppling och mycket annat.

Ibland när jag funderar på min sjukdom så tänker jag att smärta och fysiska handikapp är faktiskt inte det värsta. Det värsta är att tappa så mycket kognitiv förmåga. Jag tappar ord, glömmer saker, kan inte läsa långa texter längre, har svårt att koncentrera mig, med mera med mera. Det är fruktansvärt att ha en mening i huvudet som jag ska säga men att den sedan inte går att få ut ur munnen. Sådan frustration när orden sitter fast. Det är svårt att förklara men det blir som att hjärnan hakar upp sig. Dessutom har jag alltid plöjt böcker (ofta flera i veckan) och älskat att läsa. Nu hoppar orden omkring och jag kan inte riktigt hänga med i texterna. Det finns hjälpmedel, som ljudböcker och annat, men det är likväl en sorg. Det räcker med alla papper som ska läsas igenom pga barnens sjukdomar och funktionshinder. Jag läser, glömmer, får börja om från början och när jag är igenom är det borta ur hjärnan igen.

Jag glömmer ofta att ta min medicin. Jag måste ta en del av mina piller på speciella tidpunkter på dagen. Jag har mobilen på alarm så att jag ska komma ihåg. Men när den plingar och jag går för att hämta tabletterna så glömmer jag av det på vägen. Det är ofta jag gör något annat i stället.

Tyvärr är detta eventuellt bestående skador av dels sjukdomar och dels svår stress som jag levt i under så lång tid. Jag har just nu två A4-papper med viktiga saker som ska göras, med anledning av min (o)hälsa. Nummer som ska ringas, telefontider jag ska passa, köer jag ska parera, och så vidare. Detta är verkligen övermäktigt. Det lustiga är att jag bett om hjälp från kommunen eftersom det är ohållbart, och den hjälp jag fått har mynnat ut i ytterligare instanser som ska kopplas in och alltså fler nummer, telefontider, möten och blanketter som ska fixas. Det blev alltså MYCKET MER jobb.

Om jag vore frisk. Om jag vore pigg…då skulle jag starta en firma som hjälpte människor med sjukdomar och funktionshinder, att SAMORDNA allt som behövs kring den enskilda. Det är ju hur fiffigt som helst? Varför har ingen kommit på det innan? Jo, ”kanske” pga att sjuka människor ändå inte har råd att anlita konsulter…
Det borde vara en rättighet att man, när man blir sjuk, får en kontaktperson som håller i praktiska och juridiska bitar. Det som kräver att man är frisk för att kunna klara av.

Man måste vara frisk för att orka vara sjuk…Så sant som det är sagt. 

 

 

Comments

  1. Ja usch vad mycket en sjuk människa ska klara av att hålla ordning på .Det räcker ju så bra för oss friska att få vardagen att flyta – skickar norrbottenskramar och hoppas du inte glömmer så mycket på ett tag…

Speak Your Mind

*