Paketkalender och boktips

 

Här älskar vi paketkalendrar och barnen har ju en sådan varje år. Nu hittade jag en så fin bok som snart ska ges ut. Den är upplagd så att man kan läsa ett kapitel varje dag fram till jul. Den här får bli paket nummer 1 i vår paketkalender!

 

Det är 1 december, den månad då barnen räknar dagarna till julafton. Men det vet inte Vrese, den ilskna gamla gårdstomten, eller Nina och Kain, kaninbarnen, som bor med sin talrika släkt i Stora Skogen. Än mindre vet de att de för första gången ska fira jul eller att tomten ska komma.

TOMTEN TILL S står det på enskylt som kommer med vindarna. Skylten har suttit på Vreses grind, för gårdens mark är till salu. Nu landar den hos kaninerna och läskunniga kråkor tyder den. Tomten ska komma, säger de, TILL S, det måste vara Stora Skogen. Kråkorna vet också att tomten kommer till jul. Vad jul är vet ekorrarna, som berättar att det är när man hänger vackra saker i träden, äter, dansar och sjunger.

Hos Vrese händer det märkvärdiga ting. Han ser en stjärna på himlen, större än alla andra. Den kommer närmare, förvandlas till en kvinna med ljus i håret och en kaffebricka! Hon säger: Du ska få ett barn. Nej förresten två!  En idiotisk dröm tänker Vrese, och glömmer bort den.

I Stora Skogen väntar man på tomten! Kaninerna övar på hälsningsfraser och planerar maten till julbordet och alla funderar på hur man ska klappa, för det är tydligt att man ger julklappar. Skogens fåglar klär granarna med vildäpplen, glasbitar och fjädrar i alla färger. Men kaninbarnen Nina och Kain orkar inte vänta, de ger sig ut i vinternatten för att leta upp tomten och hamnar i en snöstorm. Ödet för dem till Vreses gård och plötsligt ser han två genomfrusna barn komma in genom grinden.

Detta är en alldeles, alldeles underbar julsaga i 25 avsnitt, som kan läsas varje decemberdag fram till juldagen. Ulf Stark har förenat klassisk komedi med saga och drama och skapat en berättelse alla måste ta till sitt hjärta. Almapris-nominerade Eva Eriksson har skapat ett hundratal ljuvligt fina färgbilder av världsklass. Boken är ett av Ulf Starks och Eva Erikssons mest glädjebringande och stämningsfulla verk.

Källa: Adlibris

 

Sedan måste jag berätta att jag kontaktat Adlibris för att fråga vad som gäller när man publicerar en bild på en bok. De hänvisade då vidare till böckernas förlag, som äger rättigheterna till bilderna. I det här fallet var det Rabén och Sjögren. Jag tänkte att jag kontaktar dem också och fick från dem klart att jag får lov att publicera deras bokomslag. Jag är ju inte dummare än att jag förstår att det är jättebra reklam de får i bloggar på det här sättet, men jag vill ändå höra mig för. Hädanefter vet ni att jag har tillstånd dårå! 😉

Comments

  1. Vad härligt med paketkalender! Det hade jag aldrig som barn och min tjej är nog i minsta laget… Men nästa år så ska jag nog satsa på det! (Helt klart bättre än choklad!)

    • Det är så kul! Framför allt att förbereda själv, men även när barnen får öppna. Morgnarna i december brukar gå lite lättare! =)

  2. Vilken mysig bok, ska genast kika på den!
    Kram!

Speak Your Mind

*